Většina médií mě kontaktovala, protože je můj příběh dojal, jiná zase chtěla něco pikantního, říká Jonáš nakažený koronavirem

Jonáš z Českolipska nedávno zveřejnil video (na konci článku), kde shrnuje svou situaci v souvislosti s koronavirem. Tím se nakazil pravděpodobně v zahraničí. K publikaci ho dovedlo šíření lživých informací a útoky na něj. Následně o něj začala jevit zájem tuzemská média. Ptáme se ho, jak to probíhalo.

Co myslíš, že média od zveřejnění článků o tobě očekávají?

Většina mě kontaktovala se záměrem mi pomoci. Chtějí v čtenářích vzbudit vlnu solidarity. Sami jsou šokovaní, jak se někteří lidé zachovali. Věřím, že se jim to podaří, když vidím, jak pracují, tak jim důvěřuji.

Nepřijde ti, že by ty útoky mohla média spíš zhoršit? Pociťuješ to?

Přijde mi, že spíš naopak. Média pomohly situaci zlepšit, jak rostl počet čtenářů těch článků, přibylo i pozitivních ohlasů. A myslím si, že negativní ohlasy se uklidnily především díky tomu, že se celý případ medializoval. Lidé tak viděli, jaký to má dosah a nechtějí být těmi, kdo jsou proti. Dost lidí i změnilo názor a sami mi to pak napsali.

Měl bys nějakou výtku k reakci medií? Ztotožňuješ se s tím, jak o tobě píší?

Většina médií mě vystihla dobře. Hlavně je i pro mě těžké vystihnout momentálně sám sebe, protože celá tato situace je nová. Spousta stresu, smutku, rozčílení, radosti, nadšení, sám jsem z toho zmatený. Každopádně si myslím, že média mou povahu nijak nepřekroutila.

Takže to, co o tobě zatím vyšlo, se shodovalo s tím, co jsi opravdu řekl?

Ano. Zatím se všichni autoři článků drželi toho, co jsem řekl. Dost pomohlo i to video, protože z něho mohli vycházet a já jsem pak odpověděl pouze na doplňující otázky.

Žádali od tebe novináři souhlas s uveřejněním tvého příběhu?

Někteří ano. Většinou mi poslali finální verzi článku. U některých jsem si musel říct o autorizaci sám. Nechtěl jsem, aby nějaké zprávy vyvolaly další vlnu zloby.

Takže vyšlo i něco, o čem jsi nevěděl?

Ano, hned ten první článek na novinky.cz, který to všechno spustil. O něm jsem vůbec nevěděl, nikdo mě nekontaktoval, jestli video může použít.

Moment, kdy o tebe projevila zájem další média, přišel s tímto prvním článkem? Proto jsi se ocitl v hledáčku ostatních?

Mé video se rozšířilo docela rychle po okresu a poté, co vznikl ten první článek na novinky.cz, začala růst i sledovanost videa. Poté už mi přicházela jedna nabídka za druhou. (smích) iDnes.cz, Liberecká drbna, Blesk, FTV Prima a TV Nova.

Přemýšlel jsi, proč tě kontaktovala zrovna tato média?

Většina mě kontaktovala, protože je můj příběh dojal a chtěli mi pomoci rozšířit zprávu, jako Idnes.cz, Nova. Někteří zase chtěli něco kořenitého pro bulvár, to byly Blesk a Prima, ale naštěstí se držely mého příběhu.

Jakým způsobem tě kontaktovali?

Většina mě kontaktovala přes Facebook, kde jsem sdílel své video, a nebo pak přes známé.

Myslíš, že bude mít na tvůj osobní život dopad to, že o tobě informovaly takové velké mediální domy?

Určitě. Už teď cítím změnu. Myslím si, že v regionu teď budu známý. (smích) Dřív mi dělalo problém mluvit na kameru, neměl jsem rád svůj hlas. Ale natočení mého prvního videa a jeho rozšíření mi pomohlo přijmout se a zvyknout si na něj. Přál jsem si zjistit, jaké to je být influencerem,  ale nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo být v takové situaci. Každopádně doufám, že můj aktuální vliv na lidi zanechává pozitivní dopad.

Sleduješ dál informace o sobě? Máš přehled, co o tobě vychází?

Snažím se to sledovat, i když to není jednoduché v takovém množství. Ještě musíme brát v úvahu lidi, kteří ty články a videa sdílí. Každopádně každý článek jsem radši přečetl.

Sleduješ média i nad rámec článků o sobě? Co je pro tebe teď hlavní zdroj informací?

Média sleduji, teda snažím se. Mám aplikaci Minuta po minutě, kde sleduji ty nejdůležitější zprávy. Zprávy o mně se spíš dozvídám od ostatních, nestíhám to všechno sledovat.

Co si obecně myslíš o mediích a jejich zvládání současné situace?

Myslím si, že v televizi se daří zvládat situaci a zbytečně nešířit paniku a strach, ovšem na internetu je tomu naopak. Právě tam je spousta zpráv spíše v negativním duchu, rostoucí počet nakažených, další a další opatření přijata vládou apod. V téhle souvislosti se mi líbí, jak působí čeští influenceři, kteří sami nabádají fanoušky k větší opatrnosti ohledně ḱoronaviru a k nošení roušek.

Přidat komentář